Jan’s verhaal

Start | Jan’s verhaal

Jan (85) zit op de lagere school als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Terwijl Jan op de zolderkamer met een hamer en een zaagje speelt, vallen de eerste bommen op Rotterdam. “Ik was eigenlijk niet eens bang, angstig is wat anders. Het was het onbekende.” Dit hadden hij en zijn familie nog niet eerder meegemaakt. Ineens moet Jan veel taken op zich nemen. Zijn vader is in Duitsland gearresteerd. Jan kreeg de taak om het gezin van eten te voorzien. Dit is niet altijd gelukt en hij weet wat honger is: “Dan doet elke vezel in je lichaam pijn.”

Jan wordt piloot en kan genieten van een drankje en een sigaretje. Dit loopt echter uit de hand en wordt een probleem. Jan heeft veel problemen op moeten lossen en op zijn 37e is hij daar klaar mee. Hij bidt tot God en zegt: “Nou, weet je wat? Ik geef het hele zootje aan u. Bekijk het maar, ik schei ermee uit.” En dat is volgens Jan gelukt. Sindsdien is hij gestopt met roken en drinken. Jan staat zorgeloos in het leven en hij heeft er, ook op hoge leeftijd, nog steeds heel veel zin in. Het advies van Jan? “Mensen leven niet met de dag, maar maken zich te druk om wat er komen gaat. Leer om per dag te leven, dan heb je een heleboel zorgen niet.”

> Bekijk Jan’s hele verhaal op RTV Rijnmond op zondag 29 september om 17:30. Of kijk zijn verhaal terug op maandag 30 september hier op OudGoudRotterdam.nl

mm | Jan

Een Gouden Morgen

Meld je vandaag aan voor een dagelijkse levensles en bemoediging. Zeven verschillende schrijvers delen met jou hun verhalen en levenslessen, zodat jij je dag goed kan beginnen!

* verplicht
    *