Wat je aandacht schenkt, groeit!

Start | Wat je aandacht schenkt, groeit!

Bekruipt jou ook weleens het gevoel dat er alleen maar ellende, verdriet en moeilijkheden zijn? Luisteren naar nieuwsberichten, lezen van de krant, kijken naar beelden uit landen waar oorlog, honger en terreur woedt. Het maakt mij mismoedig. Herken je dat?

De coronacrisis versterkt het, is mijn beleving. Getallen en verhalen van getroffenen op allerlei gebied, raken me. En het kan zomaar gebeuren dat het mijn kijk op wat goed en mooi is, gaat beïnvloeden.

Aandacht geven aan pijn en verdriet is op zich goed. Maar door teveel aandacht wordt het groter en is er geen plaats meer voor blijdschap, dankbaarheid en intens genieten.

De afgelopen maanden werd ik me steeds meer bewust dat dingen die we zo vaak vanzelfsprekend vinden, dat helemaal niet zijn. Leven in een welvarend land is een voorrecht. Je rekent erop dat voorzieningen altijd voldoende zijn. Dat je kunt doen wat je wilt, gaan waar je wilt.

Ik ontdekte dat juist in de kleine, alledaagse dingen veel moois zit. En ben mij gaan oefenen in het aandacht geven aan alles wat mooi, goed, zuiver, liefelijk en deugdzaam is. Eerst in mijn gedachten en later schreef ik het op aan het einde van de dag. Weet je wat er gebeurde?

Ik ging steeds meer mooie dingen zien en werd minder in beslag genomen door alle moeilijkheden, problemen en verdriet. De oude Griekse filosoof Aristoteles zei het eeuwen geleden al: alles wat je aandacht geeft, groeit!

Wat wil jij laten groeien?

Een mooie dag!

mm

Meld je vandaag aan voor een dagelijkse levensles en bemoediging. Zeven verschillende schrijvers delen met jou hun verhalen en levenslessen, zodat jij je dag goed kan beginnen!*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.