Vrijheid

Start | Vrijheid

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid in Nederland. De herdenking van het einde van de tweede Wereldoorlog. Een bijzonder jaar om stil te staan bij de waarde van vrijheid. Door de Coronacrisis kunnen deze festiviteiten niet doorgaan. Vrijheid krijgt hierdoor al een andere dimensie. Het niet of zo min mogelijk naar buiten kunnen, sociaal contact mijden, geen lichamelijk contact, anderhalve meter afstand bewaren tot anderen. Ik ervaar het als vrijheidsbeperking, en jij?

Want vrijheid, wat betekent dat voor jou? Toen mij die vraag gesteld werd, bleek het lastig te zijn om dit precies onder woorden te brengen. Het gevoel van vrij-zijn is afhankelijk van je situatie, denk ik.

Vrijheid betekent meer als je onvrijheid hebt gekend. Pas wanneer vrijheid afwezig is en onvrijheid de regel wordt, beseffen we wat vrijheid echt betekent.

Onvrijheid is gevangen zitten in een systeem wat anderen je opleggen. Of wat je jezelf oplegt. Het kunnen kiezen wat je wel en niet wilt doen wordt vaak beïnvloedt door wat anderen ervan denken, zeggen. Angst, leugens of controledwang belemmeren ons om vrij te zijn.

Leven in vrijheid is een groot goed, waarvan we ons lang niet altijd bewust zijn. Wat een voorrecht dat we tijd krijgen om hier weer eens over na te denken.

Vrijheid vieren, hoe doe jij dat?

Een mooie dag!

mm

Meld je vandaag aan voor een dagelijkse levensles en bemoediging. Zeven verschillende schrijvers delen met jou hun verhalen en levenslessen, zodat jij je dag goed kan beginnen!*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.