Verzachtende omstandigheden (1)

Start | Verzachtende omstandigheden (1)

Jennifer leek de laatste tijd zeer geïnteresseerd in de rechtspraak.

Ze zocht op allerlei manieren informatie op over mensen die ernstige misdaden hadden begaan. Het leek een hobby van haar. Ze las van alles over hen. Vooral over hun persoonlijkheden.

Boeken, kranten, naslagwerken, ze onderzocht op internet hoe het nu eigenlijk zat met al die zo moeilijke en pijnlijke dossiers. Hoe kon het toch zijn dat mensen dit deden. Thijs H, Anders Breivik en vele anderen.

Veel las ze over ‘verzachtende omstandigheden’. En die waren er bijna altijd. Er was vaak iets misgegaan in de jeugd, tijdens de opvoeding of er was psychisch iets aan de hand met iemand.
En als die verzachtende omstandigheden gevonden werden, dan werd de straf vaak minder. Vooral als er een goede advocaat was.

Jennifer woonde alleen. Ze was sinds 2 jaar met pensioen. Ze leidde een teruggetrokken bestaan. De buren kenden haar van naam, maar dat was het zo ongeveer. Er kwam nooit iemand bij haar op bezoek.

Naast het complex waar Jennifer woonde, stond een buurthuis. Toen ze terugkwam van haar boodschappenrondje, zag ze op het bord bij het buurthuis staan dat er weer mogelijkheden waren voor ontmoetingen en goede gesprekken, in kleine groepjes, op anderhalve meter afstand.

Het buurthuis stond naast de kerk. Jennifer wist dat de leden van de kerk actief waren in het buurthuis. Ze wist eigenlijk niet of ze dat nu wel of juist niet fijn vond.

Ze stond wat besluiteloos naar het mededelingenbord te kijken. 

Er kwam een man aanlopen. Hij moest in het buurthuis zijn. Hij vroeg Jennifer of zij iets zocht. Jennifer schudde haar hoofd en wilde weggaan. Maar de man begon te praten over het weer en over de buurt. Voor ze er erg in had waren Jennifer en hij geanimeerd in gesprek.

Een half uur later ging ze naar huis. Ze had de man, Hans heette hij, beloofd eens langs te komen.
Ze hadden ook samen gesproken over dat wat haar zo bezig hield: al die misdaden in de wereld en ook die verzachtende omstandigheden.

Een mooie dag!

mm

Meld je vandaag aan voor een dagelijkse levensles en bemoediging. Zeven verschillende schrijvers delen met jou hun verhalen en levenslessen, zodat jij je dag goed kan beginnen!*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.