Tobberd

Start | Tobberd

Nella was een tobberd. Haar vader zei dat al toen ze kleuter was. 

Hij zei:’ Voor je volgende verjaardag krijg je een geweer, om alle beren af te schieten die op je weg komen.’

Ze was daar toen verschrikkelijk van geschrokken: Beren, die zij moest neerschieten? Haar moeder had toen gelukkig uitgelegd wat haar vader bedoelde.

Overgegaan waren haar tobberijen nooit. Altijd dacht ze dat het moeilijk zou worden, vooral voor haarzelf en voor iedereen van wie ze zo hield. En achteraf viel het vaak zo mee!

Nella is 78.  Ze is alleen. Haar lieve man is overleden. En nu is er iets wat ze nooit heeft kunnen bedenken, zelfs niet met haar ergste tobberijen: Coronacrisis!

Tot nu toe hebben de kinderen de boodschappen gebracht, maar ze zeggen dat Nella nu best voorzichtig naar buiten mag.

Er is versoepeling, de besmetting gaat minder snel nu.  Maar voor hoelang? En kan zij wel gebruik maken van de minder strenge maatregelen, of zou het voor haar op haar leeftijd toch allemaal te gevaarlijk zijn? Kan ze wel naar de supermarkt met anderhalve meter afstand? Niet iedereen houdt zich eraan, heeft ze gehoord. En durft ze een wandelingetje te maken? Jongelui lopen soms breed op de wandelpaden, heeft ze gelezen.

Nee, Nella durft niet. Maar thuiszitten houdt ze ook niet vol. Straks wordt ze depressief.

Opeens komt er een heel oud rijmpje in haar gedachten, een rijmpje dat haar moeder zo vaak voordroeg:

Een mens lijdt het meest
Door het lijden dat hij vreest
En dat nooit op komt dagen
Zo heeft hij meer te dragen
Dan God te dragen geeft

Nella voelt opluchting als een warme douche over haar strakke spieren spoelen.

Ze kijkt naar buiten, naar de heerlijke zonneschijn.
Ze zal geen roekeloze dingen doen, ze gaat de anderhalve meter afstand goed houden. Ze weet toch Wie er voor haar zorgt?

Ze stapt de deur uit, voor het eerst na weken en voelt de zonnestralen op haar gezicht, ze hoort de vogels zingen, ze ruikt de lentebloesem. Ze ademt diep, en laat de lente in haar longen lopen.

Geen getob meer vandaag, wel beschaamd over haar gebrek aan vertrouwen, en… vooral zo dankbaar!

Een mooie dag!

mm

Meld je vandaag aan voor een dagelijkse levensles en bemoediging. Zeven verschillende schrijvers delen met jou hun verhalen en levenslessen, zodat jij je dag goed kan beginnen!*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.