Prikkels weerstaan en ontprikkelen

Start | Prikkels weerstaan en ontprikkelen

Ben jij bekend met hoogsensitiviteit (HSP)? Hoe ben jij erachter gekomen dat jij hoogsensitief bent? Ik werd door iemand getipt om daar eens een boek over te lezen. Wat een verademing was dat voor mij. Wat een herkenbaarheid. Maar tegelijkertijd vond ik het ook moeilijk. Want ok, ik ben hoogsensitief, alleen hoe ga ik daar dan mee om? Zeker in de wereld van ‘nu’. De verwachtingen en druk zijn hoog. Er komen zoveel (negatieve) prikkels op me af. Hoe weersta ik die prikkels of hoe kan ik me ontprikkelen?

Helaas bestaat daar geen kant-en-klaar boek over. Want iedere cliënt, die met deze hulpvragen bij mij komt, is anders. Dus ik kan niet zeggen, als je dit en dat doet, dan heb je het antwoord en kun je weer verder. Klinkt wel makkelijk als het zo zou werken, maar zo werkt het helaas niet. De manier hoe prikkels bij jou binnenkomen en wat voor jou helpt om te ontprikkelen, kan zo ontzettend anders zijn dan bij een ander hoogsensitief persoon. Maar dat maakt jou wel jou. Jij bent uniek in jouw kleur, met jouw talenten en dromen.

Durf hulp te vragen als je vastloopt binnen jouw hoogsensitiviteit. Bij veel hulpverleners (zoals een huisarts) wordt er nog niet dé aandacht aan HSP geschonken die jij wel nodig hebt. Hoogsensitief zijn kan heel erg mooi zijn, maar je moet het wel leren kennen van jezelf en leren hoe je dat in kan zetten als kracht. Daar heb je handvatten voor nodig en soms is de kluif te groot om dit alleen te kunnen. Dat is geen falen of zwakheid, dat is juist kiezen voor jezelf, jezelf op nummer één zetten, lief zijn voor jezelf en jezelf serieus nemen.

Een mooie dag!

mm

Meld je vandaag aan voor een dagelijkse levensles en bemoediging. Zeven verschillende schrijvers delen met jou hun verhalen en levenslessen, zodat jij je dag goed kan beginnen!*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.