Oorlog

Start | Oorlog

Heb jij een oorlog meegemaakt? Hoe oud was je toen? Welke herinneringen heb je eraan? Ieder jaar zijn er herdenkingen van het einde van de 2de wereldoorlog, inmiddels 75 jaar geleden. Dan komen herinneringen vaak weer boven. Het meemaken van een oorlog schijnt invloed te hebben op de rest van je leven. In welke mate hangt af van de gebeurtenissen die je meemaakte en van je leeftijd.

Een tijdje geleden heb ik de Normandisch kust bezocht en wandelde ik bij Point du Hoc. Dat is een kraterlandschap veroorzaakt door oorlogsgeweld in de 2de wereldoorlog, met overblijfselen van bunkers en afweergeschut. 

Als je er doorheen wandelt kun je zo gegrepen worden door alle ellende die zich hier heeft afgespeeld dat je bijna vergeet verder te kijken. Want bij het nadenken over deze verschrikkelijke gebeurtenissen vraag je je af ‘waar is de mens toe in staat?’ en ‘waar was God dan?’ Vragen waar ik geen sluitend antwoord op krijg. Het maakt me klein.

Totdat ik naar de prachtige, vlakke, uitgestrekte, hemelsblauwe zee, de ruige rotskust kijk en de zeevogels hoor. Gods schepping, ooit zo mooi gemaakt voor de mens. Gelukkig laat God zijn schepping niet totaal los en de mens niet aan zijn lot over.

Een mooie dag!

mm

Meld je vandaag aan voor een dagelijkse levensles en bemoediging. Zeven verschillende schrijvers delen met jou hun verhalen en levenslessen, zodat jij je dag goed kan beginnen!*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.