Nelson Mandela

Start | Nelson Mandela

Nelson Mandela. Een naam die ons allemaal bekend in de oren klinkt. Nelson Mandela was een Zuid-Afrikaans anti-apartheidsstrijder en politicus.

Vanaf 1944 was Mandela betrokken bij de strijd van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Als leider van de militaire tak van het ANC werd hij in 1963 opgepakt en kreeg hij een levenslange gevangenisstraf opgelegd. In 1990 kwam hij vrij en werd het ANC gelegaliseerd. Samen met president F.W. de Klerk kreeg Mandela in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede voor “hun inspanningen voor het vreedzaam einde van het apartheidsregime en het leggen van de funderingen voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika”.

Er zijn veel mooie, indrukwekkend en inspirerende verhalen en anekdotes te vertellen over deze man. De uitspraak die op mij veel indruk maakt, is die van toen hij na 20 jaar onschuldig vast te hebben gezeten de gevangenis verliet. Hij zei daarover: “Toen ik de poorten van de gevangenis achter mij dicht hoorde vallen, en ik mijn weg naar vrijheid tegemoet ging, wist ik dat ik al mijn verdriet, bitterheid en haat achter mij moest laten, anders zou ik voor altijd gevangen zitten”.

Die uitspraak laat zien wat een bijzonder groot en sterk man Nelson Mandela was. Hij was in staat om iets wat de meeste mensen hun hele leven zou achtervolgen, achter zich te laten en weer te genieten van het leven en zijn vrijheid. 

Daarmee is hij een sprekend voorbeeld van hoe wij als mens altijd in staat zijn om het verleden achter ons te laten, weer te genieten van het heden en open staan voor mooie dingen in de toekomst.

Een mooie dag!

mm

Meld je vandaag aan voor een dagelijkse levensles en bemoediging. Zeven verschillende schrijvers delen met jou hun verhalen en levenslessen, zodat jij je dag goed kan beginnen!*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.