Natuur

Start | Natuur

Heb je de film ‘A life on our planet’ van natuurfilmer David Attenborough gezien of heb je het boek gelezen? David (inmiddels 94 jaar) laat zien hoe tijdens zijn leven de natuur veranderd is. Hij heeft tientallen jaren overal op de wereld gekeken en gefilmd. De prachtigste natuurseries staan op zijn naam. Als een soort laatste getuigenis/testament, wil hij delen wat hem opvalt als hij terugkijkt.

Door technologische ontwikkelingen is de mens de verbondenheid met de natuur anders gaan invullen. De schatten die de aarde bezit en in haar verborgen zitten, heeft de mens steeds meer voor eigen belang gebruikt. En is uit het oog verloren wat dit voor de natuur zelf betekent.

Het raakte me en ik probeerde me voor te stellen hoe dit kon gebeuren. Was het misschien zo dat hoe meer we ontdekten, hoe meer we ons als ondeugende kinderen in een snoepwinkel gingen gedragen, die hun zakken vullen en vergeten af te rekenen?

Er blijft steeds minder ongerepte natuur over, diersoorten sterven uit, de oceanen warmen op, de ijskappen smelten.

David roept ons op het tij te keren nu het nog kan. En ik denk: nu is het tijd dat we het snoep terug brengen naar de winkel en ervoor betalen.

Wat vind jij?

Een mooie dag!

mm

Meld je vandaag aan voor een dagelijkse levensles en bemoediging. Zeven verschillende schrijvers delen met jou hun verhalen en levenslessen, zodat jij je dag goed kan beginnen!*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.