Naam

Start | Naam

Verzin je wel eens een bijnaam voor iemand? Of heb je misschien zelf een bijnaam? Zo’n naam zegt iets over een eigenschap of het uiterlijk. Het kan ook een afkorting of verbastering van de echte naam zijn. Gebouwen, bruggen of wijken krijgen in de “volksmond” ook vaak een bijnaam. Iedereen begrijpt meestal direct wie of wat je bedoelt.

Als een bijnaam iets positiefs inhoudt vind ik het leuk. Als je erover nadenkt kun je erom (glim)lachen. Toen ik een klein meisje was, noemde mijn vader mij Zoef (de haas uit Fabeltjeskrant). Ik had twee hoge staartjes in mijn haar en rende hard! 

Maar als iemand een negatieve bijnaam heeft en hij of zij hierdoor een stempel opgedrukt krijgt, vind ik het triest. Hetzelfde kan met echte eigennamen gebeuren. Als je een negatieve ervaring hebt met een persoon met een bepaalde naam en je komt later of ergens anders nog iemand tegen met dezelfde naam kun je zomaar een vooroordeel hebben. 

“What’s in a name?” zeggen de Engelsen. Het maakt niet uit hoe je heet, maar wie je echt bent. Je bent veel meer dan een (bij)naam. Eigenschappen die niet hoeven op te vallen en je sterke en zwakke kanten maken je een uniek mens, een waardevol schepsel!

Groeten van Hilda alias Zoef.

Een mooie dag!

mm

Meld je vandaag aan voor een dagelijkse levensles en bemoediging. Zeven verschillende schrijvers delen met jou hun verhalen en levenslessen, zodat jij je dag goed kan beginnen!*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.