Hoe kom jij tot ontspanning en rust?

Start | Hoe kom jij tot ontspanning en rust?

We kennen allemaal het fenomeen stress. Iedereen heeft er mee te maken. Er lijkt geen ontkomen aan te zijn om geen stress te ervaren. Het enige verschil is dat iedereen weer op een andere manier reageert op stress. De één kan nog blijven functioneren, terwijl de ander zoveel klachten kan ontwikkelen dat functioneren niet meer mogelijk is.

Je hebt drie systemen in je lichaam die geactiveerd kunnen worden:
Gevaarsysteem: ook wel bekend als het vechten, vluchten of bevriezen.
Jaagsysteem: jagen.
Zorgsysteem: rusten en zorgzaamheid.

Het gevaar- en jaagsysteem zorgen voor stress en activeren het sympathisch zenuwstelsel. Dat was vroeger heel helpend, wanneer je bijvoorbeeld werd aangevallen door een roofdier of zelf ging jagen voor voedsel. Het beschermt je en zorgt voor alertheid.

Voor nu zou het goed zijn als wij voor 70% in het zorgsysteem zouden leven en voor 30% in het gevaar- en jaagsysteem. Helaas is dat bij velen niet het geval. Als je hoogsensitief bent, dan ben je nog gevoeliger voor stress. Alle prikkels en (negatieve) gevoelens van anderen kunnen triggers zijn om één van die twee systemen in te schakelen of ingeschakeld te laten. Maar hoe kom je in het zorgsysteem? Ook dat is weer voor ieder persoon verschillend en is dus heel persoonlijk.

Wat helpt jou om te ontspannen en weer tot rust te komen?

Een mooie dag!

mm

Meld je vandaag aan voor een dagelijkse levensles en bemoediging. Zeven verschillende schrijvers delen met jou hun verhalen en levenslessen, zodat jij je dag goed kan beginnen!*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.