Het kruisje

Start | Het kruisje

Ze was nog maar drieëntwintig, Isabel, toen ze Frankrijk verliet voor de liefde van haar leven: de Hollandse Bram.

Iedereen had gezegd dat ze het nog niet kon weten, dat het kalverliefde was. Dat haar relatie stuk zou lopen en dat ze in het koude, nuchtere Nederland nooit zou kunnen wennen.

Ze was inmiddels vijf jaar met Bram getrouwd. Ze waren samen simpelweg gelukkig.

Gemakkelijk was het niet. Haar familie en vrienden had ze achtergelaten. Ze kwam in een land waar ze de taal niet sprak. Ze was juf in haar eigen land, maar daar kon ze in Nederland niets mee. Ze werkte nu hard in de horeca, met late diensten en een matig loon.

Ze had een taalklasje gevonden in een buurthuis. Daar leerde zij de taal. Haar klasgenoten waren allemaal jong, net als zij. Sommigen waren gevlucht uit oorlogsgebieden, de Middellandse Zee over, met kleine kinderen. Nee, Isabel had geen reden tot klagen.

Toen kwam het telefoontje van haar vader, midden in de nacht. Haar moeder had een hersenbloeding gehad en had het niet overleefd.

Isabels wereld stortte in. Weken had ze na de begrafenis thuisgezeten. Diep depressief.

Van haar docenten en klasgenoten kreeg ze kaarten, mails en appjes. Lief en meelevend. Ze raapte zichzelf bij elkaar en moest hen bedanken.

Toen ze binnenkwam voelde ze de armen van Shiva, die uit Iran kwam, om zich heen.
Vorig jaar heb ik ook mijn moeder verloren, Isabel. Ik heb ook zoveel verdriet, maar ik weet dat mijn moeder bij God is.”

Isabel voelde aan haar gouden kettinkje met kruisje dat zij van haar moeder gekregen had, toen ze naar Nederland ging.

“Blijf bidden,” had haar moeder gezegd.

Ja, haar moeder was ook in de hemel, en voor het eerst voelde Isabel troost. “Dank je, Shiva” zei ze.

Een mooie dag!

mm

Meld je vandaag aan voor een dagelijkse levensles en bemoediging. Zeven verschillende schrijvers delen met jou hun verhalen en levenslessen, zodat jij je dag goed kan beginnen!*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.