Gevoelens en onvervulde behoeftes

Start | Gevoelens en onvervulde behoeftes

Gevoelens hebben we allemaal. De één voelt ze beter dan de ander. Sommige vinden gevoelens maar lastig. Ze zitten in de weg en willen er graag vanaf. Alleen gevoelens horen er nu eenmaal bij. Gevoelens die komen en gaan, maar als we ons gaan vastklampen aan die gevoelens of wanneer die gevoelens ons iets proberen te vertellen, verdwijnen ze niet zomaar. 

Vaak zitten er onder je gevoelens één of meerdere behoeftes. Daar zijn we vaak niet mee bezig. We voelen wat we voelen en als we het niet ok vinden, willen we er gewoon vanaf. 

Als je nu eens naar jezelf kijkt, welke gevoelens spelen er op dit moment in jouw leven? Is het boosheid, verdriet, bezorgdheid of is het angst? Als je je gevoel hebt kunnen benoemen: wat zit er onder dat gevoel? Welke behoefte heb je? Heb je behoefte aan veiligheid, erkenning, harmonie of aan rust?  

De behoefte die je vindt, is een onvervulde behoefte. Want als die behoefte vervuld was geweest, dan had je op dit moment niet een negatief gevoel erbij gehad. Dus de volgende vraag die ik dan aan jou stel is: Hoe kun jij je onvervulde behoefte vervullen? 

Vaak zien we dat de onvervulde behoeftes in het verleden zijn ontstaan. Maar nu ben je volwassen en kun je zelf keuzes maken en ben je niet meer afhankelijk van je ouders of andere mensen om je heen. Jij kan op zoek gaan naar een manier om jouw behoefte te laten vervullen. 

Het kan zijn dat je dit best lastig vindt, omdat je nooit hebt geleerd om je behoefte te ontdekken, laat staan dat je weet hoe je die behoefte kan vervullen. Kijk dan of je er hulp bij kan krijgen.

Een mooie dag!

mm

Meld je vandaag aan voor een dagelijkse levensles en bemoediging. Zeven verschillende schrijvers delen met jou hun verhalen en levenslessen, zodat jij je dag goed kan beginnen!*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.