Geloof en religie

Start | Geloof en religie

Laatst kreeg ik een mooie reactie op de tekst ‘Geloven, hoe doe je dat?’. Iemand stelde dat hij het soms ook lastig vindt om te geloven, onder andere door bepaalde opvattingen en standpunten die een godsdienst met zich meebrengt. En die niet altijd stroken met je eigen opvattingen over jezelf en het leven.

Ik kon me in deze twijfel heel goed vinden. Het is erg lastig wanneer bepaalde overtuigingen of rituelen die bij een godsdienst horen je eigen geloof in de weg staan. Voor veel mensen kan het zelfs een reden zijn om niet meer te geloven in God, omdat ze wellicht een afkeer hebben gekregen van de kerk of bepaalde personen die het woord van God verkondigen.

Wat ik daarover kwijt wil, is dat geloof in God veel meer is dan het naleven van een godsdienst. Regels, rituelen en opvattingen overnemen die niet passen bij jou als persoon kan nooit de bedoeling zijn van een geloof. Geloof gaat om liefde en wat jou als persoon een beter mens maakt, voor jezelf en anderen.

In de Bijbel staan zelfs een aantal voorbeelden beschreven waarin Jezus de strenge geloofswet van de Farizeeërs weerlegt door naastenliefde boven religie te stellen. Dat deed Hij bijvoorbeeld door iemand te genezen op de sabbat (rustdag), iets wat volgens de wet niet was toegestaan.

Doe daarom vooral wat goed voelt en laat je geloof niet afhangen van regels, maar luister vooral naar je eigen hart.

Een mooie dag!

mm

Meld je vandaag aan voor een dagelijkse levensles en bemoediging. Zeven verschillende schrijvers delen met jou hun verhalen en levenslessen, zodat jij je dag goed kan beginnen!*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.