De lege stoel

Start | De lege stoel

Ben je alleengaand? Woon je alleen? Misschien is dat al lange tijd zo of nog maar recent. En is er dit afgelopen jaar een lege stoel bij gekomen? De stoel waarop degene zat die je nu mist.

Alleen thuiskomen, alleen eten, alleen slapen. Voor de meeste mensen is dit moeilijk. Die lege stoel als symbool van de lege plek in je huis, in je leven, de stilte, het gemis.

Bij de Joden heeft een lege stoel een religieuze betekenis. Zij zetten een stoel extra neer die bestemd is voor de profeet Elia, die zomaar langs kan komen. Een stoel dus die je vrij houdt voor iemand die onverwachts aanschuift. Daarbij is het een teken van verwachting, van hoop. Van uitzien naar iets nieuws. Dat is wat leeft binnen de traditie van het Jodendom. De Bijbelse profeet Elia is verbonden met de toekomst. De verwachting van de komst van de Messias. In het Christendom kijkt men uit naar de tweede komst van de Messias. Als Jezus Christus terugkomt en het leven weer wordt zoals het bedoeld is.

Een hoopvolle gewoonte, die hierop aansluit, hoorde ik pas van een weduwe. Zij vertelde mij dat als ze alleen thuiskomt, ze altijd even wacht op de drempel om Jezus eerst naar binnen te laten gaan. “Dan ben je nooit alleen”, zei ze.

Leven vanuit verwachting geeft de lege stoel een andere dimensie.

Een mooie dag!

mm

Meld je vandaag aan voor een dagelijkse levensles en bemoediging. Zeven verschillende schrijvers delen met jou hun verhalen en levenslessen, zodat jij je dag goed kan beginnen!*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.