De kunst van het luisteren

Start | De kunst van het luisteren

Kun je alle geluiden nog goed horen? Merk je dat je sommige lage of hoge tonen weleens mist? Er bestaan van die apparaatjes, om katten buiten je tuin te houden, met een irritant piepje. Mijn oudere buurvrouw hoort het zelf niet, maar ik wel.

Je gehoor gaat bij het ouder worden achteruit, bij de één wat sneller dan bij de ander. Als je iemand niet goed verstaat, ben je geneigd zelf in te vullen wat de ander zegt. Dit kan leiden tot grappige opmerkingen.

Goed luisteren is trouwens niet alleen voor mensen waarvan het gehoor minder wordt een kunst. Als iemand iets aan je vertelt, heb je zijn of haar woorden dan ook echt begrepen?

Ik merk in gesprekken vaak dat woorden die uitgesproken worden, een andere betekenis krijgen als je erop doorvraagt. Wat bedoel je precies met….? Of wat versta je onder….? 

Eén opmerking kan je gedachten zomaar in een bepaalde richting duwen. Waardoor we de essentie van een gesprek missen.

Want wat is het fijn om met elkaar van hart tot hart te kunnen praten. Werkelijk te weten wat de ander beweegt, bezig houdt, en zo elkaar goed te verstaan.

Dat maakt elk gesprek tot een waardevol moment!

Een mooie dag!

mm

Meld je vandaag aan voor een dagelijkse levensles en bemoediging. Zeven verschillende schrijvers delen met jou hun verhalen en levenslessen, zodat jij je dag goed kan beginnen!*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.