De keuze

Start | De keuze

Iedereen loopt littekens op in het leven. De één van wat meer en diepere wonden. De ander heeft op veel plekken kleine wondjes. Die wonden genezen niet altijd mooi en laten littekens achter. Hoe kijk je naar die littekens? Als je meerdere littekens hebt, kan het zomaar gebeuren dat als er één litteken trekt, je de andere littekens ook weer voelt. Je kunt ze proberen te negeren of er goed voor zorgen.

Ik heb laatst een indrukwekkend boek gelezen. ‘De keuze’, geschreven door Edith Eva Eger. Misschien ken je het wel? Edith is een 92 jarige Auschwitz overlevende. Ze is psychologie gaan studeren en heeft na een lang leven, gezien dat je een keuze hebt ondanks alles wat er gebeurt. Omdat juist zij dit vertelt is het zo geloofwaardig. Ze zegt onder andere in dit boek:

Je kunt niet veranderen wat er is gebeurt, je kunt niet veranderen wat je hebt gedaan of wat je is aangedaan. Maar je kunt er voor kiezen hoe je nu leeft, je kunt kiezen om vrij te zijn. De vrijheid om geen gevangene van het verleden te zijn. Stop met wat-als vragen, dat moment is voorbij. Je leeft nu en je hebt de keuze welke houding je aanneemt. Geen slachtoffer te zijn maar een overlever. 

Met welke ogen kijk jij naar jezelf?

Een mooie dag!

mm

Meld je vandaag aan voor een dagelijkse levensles en bemoediging. Zeven verschillende schrijvers delen met jou hun verhalen en levenslessen, zodat jij je dag goed kan beginnen!*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.