Borduurwerk

Start | Borduurwerk

Ken je Corrie ten Boom? Een gelovige, Nederlandse vrouw en verzetsstrijdster die samen met haar familie onderdak bood aan Joodse vluchtelingen in de 2e Wereldoorlog. Ze overleefde haar arrestatie en gevangenschap in concentratiekamp Ravensbrück. Ze heeft veel boeken geschreven en lezingen gegeven. Een bekend gedicht van haar gaat over haar borduurwerk.

Veel meisjes leerden vroeger borduren. Volgens mij begon je met een boekenlegger. En de merklap was de test van al je vaardigheden. Borduren is een oude kunst, met naald en garen versieringen en afbeeldingen maken op stof. Over de hele wereld zijn verschillende borduurstijlen ontstaan. Er is zelfs een borduurwerk van 70 meter lang en 50cm hoog, waarop als een soort stripverhaal een historische gebeurtenis te zien is. Het bekende tapijt van Bayeux.

Corrie benoemt in haar gedicht dat je aan de achterkant van een borduurwerk niet goed kan zien wat het voor moet stellen. Gekleurde draadjes lopen rommelig door elkaar, er zijn losse eindjes en weggewerkte knoopjes. Ze vergelijkt een borduurwerk met het leven. Er gebeuren dingen in ons leven waarvan we niets begrijpen. We krijgen geen antwoord op al onze waarom-vragen. Want wij zien alleen de onderkant van het borduurwerk, maar God zal ons uiteindelijk de voorkant laten zien.

Kun jij zo ook naar je leven kijken?

Een mooie dag!

mm

Meld je vandaag aan voor een dagelijkse levensles en bemoediging. Zeven verschillende schrijvers delen met jou hun verhalen en levenslessen, zodat jij je dag goed kan beginnen!*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.