Ben jij jouw labels of jouw diagnoses? (1)

Start | Ben jij jouw labels of jouw diagnoses? (1)

Een tijdje geleden was ik een kast aan het opruimen en toen kwam ik een stapel dossiers van mij tegen. Dossiers van huisartsen, GGZ-instellingen, het revalidatiecentrum en van andere hulpverleners. Die stapel ligt nu voor me en het is best een grote stapel aan A4’tjes. Ineens kwam het besef binnen: deze stapel papieren hebben jarenlang verteld wie ik ben. Alleen ben ik dat echt of is het de identiteit die ik zelf heb aangenomen n.a.v. de uitslagen die voortkwamen uit onderzoeken, testen en conclusies die werden getrokken door hulpverleners?

Door de jaren heen zijn er veel labels en diagnoses aan me komen te hangen van alles wat ik zou hebben volgens de onderzoeken en testen die gedaan zijn.

Ik ben een vrouw met:
… een persoonlijkheidsstoornis met vermijdende trekken.
… een seksuele stoornis.
… een chronisch pijnsyndroom.
… stemmingswisselingen.
… chronische stress.
… een paniekstoornis.
… een burn-out.
… fybromyalgie.
… chronische hyperventilatie.
… het Tietze syndroom.
… chronische vermoeidheid.
… chronische duizeligheid.

Als ik dit lijstje bekijk, dan maakt me dit verdrietig, omdat dit lijstje mijn leven en identiteit bepaalde. Ik nam letterlijk alle labels en diagnoses met beiden handen aan. Ik trok als het ware een mantel aan, van mijn ‘nieuwe’ identiteit. Alleen de ware ‘ik’, mijn echte identiteit, verdween onder die mantel.

Ben jij bekend met labels en diagnoses? Als jij een lijstje zou moeten maken, hoe lang zou jouw lijstje dan zijn?

Een mooie dag!

mm

Meld je vandaag aan voor een dagelijkse levensles en bemoediging. Zeven verschillende schrijvers delen met jou hun verhalen en levenslessen, zodat jij je dag goed kan beginnen!*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.